Detectie

Detectie

Wat is detectie? Detectie is een vorm van zoeken. Bij detectie moet een hond een bepaalde geur, waar hij op getraind is, vinden in een ruimte. Wanneer de hond deze geur heeft gevonden, geeft de hond een verwijzing naar de geur. Een detectiehond is dus getraind op 1 of meerdere geuren. Zo zie je in de media regelmatig narcoticahonden, explosievenhonden of honden die worden ingezet bij postsorteercentra die zoeken naar verboden stoffen.


Tijdens de lessen van Kynolink wordt niet getraind op verboden stoffen. Voor het recreatieve detectiewerk zijn er heel veel geuren waarop een hond getraind kan worden. Denk aan tabak, koffie, thee, anijs, kaneel, kruidnagel, etc. Er wordt bij detectie gebruik gemaakt van een positieve trainingsmethode, zonder druk of dwang.

Voor welke hond is detectie geschikt

De detectielessen zijn voor ieder hond geschikt.


Opzet lessen

De detectielessen worden gegeven in de vorm van privéles. Zo is er alle ruimte om op het niveau van de hond en eigenaar te trainen en alle aandacht te kunnen geven aan de combinatie. De lessen gaan via strippenkaarten, op elke strippenkaart zitten 5 lessen. De allereerste les duurt 60 minuten. Tijdens deze les komt er een deel theorie naar voren over de neus van de hond en over detectie. Ook wordt er tijdens deze les een geur gekozen waar de hond op gaat zoeken. Daarnaast wordt de voerdispenser aangeleerd, dit wordt de plek waar de hond zijn beloning krijgt tijdens het detectiewerk.


Na deze les volgen 4 lessen van 30 minuten. Tijdens deze lessen gaat we het detectiewerk opbouwen en uitbreiden. Er wordt gebruik gemaakt van detectiebussen, detectiemuur, detectieplank en andere materialen waar de stof in verstopt kan worden. Wil je na deze lessen verder, kan je een nieuwe strippenkaart aanschaffen. Deze bestaat uit 5 lessen van 30 minuten.


Kosten cursus

De eerste strippenkaart, bestaande uit 1 les van 60 minuten en 4 lessen van 30 minuten: €115,-

De volgende strippenkaart, bestaande uit 5 lessen van 30 minuten: €100,-

 

Wanneer

Doordat de lessen individueel zijn, is er op verschillende dagdelen in de week plaats om te starten. Er kan ook altijd gestart worden en er is geen wachtlijst.


Locatie

De cursus wordt gegeven op locatie HAC de Wenge in Warmenhuizen.


Aanmelden

Wanneer u zich wilt aanmelden voor de detectielessen, kunt u telefonisch contact opnemen of het inschrijfformulier invullen op de website. Er wordt dan zo spoedig mogelijk contact met je opgenomen.