Hondendenksport

Hersenwerk voor honden

Alle honden, groot of klein, kortharig of langharig, puntoren of hangende oren, zijn gefokt met een doel. Kijk maar eens naar je eigen hond, waar is hij voor gefokt? Misschien is hij door de fokker niet voor dit doel gefokt, kijk dan eens naar de oorsprong van de hond. Waar werd de hond vroeger voor gebruikt? Een Podenco wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de jacht, een Pyreneese berghond wordt gefokt om de kudde te bewaken. Zo is elk ras gemaakt voor een Doel. Kijk nu eens waarvoor jij je hond in huis hebt gehaald. Vaak nemen we een hond in huis voor de gezelschap, voor een maatje, om lekker te knuffelen. De vaardigheden waarvoor de hond gefokt is, worden niet onderhouden, doen we vaak niets mee. Terwijl de hond juist graag iets doet!

 

Nu hoor ik je denken, maar ik ga toch elke dag een uur naar het bos? Daar kan hij lekker rennen en spelen met andere honden. Top! Blijf dit zeker doen. Er is alleen een verschil tussen fysiek stimuleren en mentaal stimuleren van een hond. Wanneer een hond lekker rent en speelt is hij fysiek bezig, maar het mentale deel wordt niet gestimuleerd.

 

En juist dat is zo leuk, om ook je hond mentaal uit te dagen!

Een vorm van mentaal stimuleren van je hond is het Aanbieden van hersenwerk. Hersenwerk is dat de hond gecontroleerd op zoek gaat naar een beloning en dit doet op zijn eigen manier. Op deze manier gaat hij ontdekken en bedenken hoe hij zijn beloning kan bemachtigen. De beloning kan iets lekkers zijn, maar ook zijn favoriete speeltje. Het materiaal wat je gebruikt bij hersenwerk is heel divers, eigenlijk kan je alles inzetten met hersenwerk.

Wanneer je hersenwerk inzet, zal het ontspanning brengen bij je hond en het mentaal stimuleren. Maar naast dit brengt het je hond nog meer!

 

 • Hersenwerk stimuleert de zintuigen
 • Het maakt creatief
 • Hersenwerk = Samenwerken, hierdoor versterkt de band tussen baas en hond
 • Het geeft afleiding in spannende situaties
 • Hersenwerk helpt oudere honden fit te blijven
 • Het stimuleert jonge honden om te ontdekken
 • Het helpt honden om te leren focussen
 • Hersenwerk zorgt voor geestelijke inspanning bij de (tijdelijk) fysiek beperkte hond
 • Hersenwerk vergroot het zelfvertrouwen doordat de hond zelf keuzes maakt
 • Het geeft inzicht in het gedrag van de hond
 • Hersenwerk biedt ondersteuning bij gedrags- en opvoedingsadvies

 

Juist bij honden die herplaatst zijn, zet ik veel hersenwerk in. Het zelfvertrouwen groeit van de hond en het versterkt de band tussen hond en eigenaar wanneer het goed wordt ingezet. Ook leert de eigenaar te kijken naar de hond en leert de hond lezen’. Hersenwerk kan ingezet worden om gespannen honden meer te laten ontspannen, maar ook om honden hun hersens te laten kraken.

 

Wil je meer weten over hersenwerk voor honden. Kijk eens op de website van hersenwerk voor honden

 

Kosten

Een privéles hersenwerk duurt een uur, in dit uur leer je de beginselen van hersenwerk met je hond. De kosten zijn €40,-

 

Je kan ook kiezen voor een korte privé cursus hersenwerk, deze korte cursus bestaat uit 3 lessen van 3 kwartier. In deze cursus wordt dieper in gegaan over hersenwerk en hoe je dit goed kan inzetten bij jou hond. De cursus is op maat en er wordt geen gebruik gemaakt van een vast lesplan. De kosten zijn €85,- voor de cursus.


Wanneer

Doordat er wordt gewerkt met privélessen, is er op verschillende dagdelen in de week plaats om te starten. Er kan ook altijd gestart worden en er is geen wachtlijst.


Locatie

De cursus wordt gegeven op locatie HAC de Wenge in Warmenhuizen.

Daarnaast wordt de cursus aan huis gegeven. Klik hier voor meer informatie over begeleiding aan huis.


Aanmelden

Wanneer u zich wilt aanmelden voor hersenwerk voor honden, kunt u telefonisch contact opnemen of het inschrijfformulier invullen op de website. Er wordt dan zo spoedig mogelijk contact met je opgenomen.